Îngrijirea plantelor tropicale pe timpul iernii

Îngrijirea plantelor tropicale pe timpul iernii

ingrijirea plantelor tropicale pe timpul iernii

 

 

Încercați aceste sugestii pentru a vă ajuta plantele de apartament să treacă peste zilele reci și scurte de iarnă.

Plantele tale de interior nu sunt imune la provocările care le pun viața în pericol în timpul iernii, chiar dacă trăiesc într-un climat controlat. Plantele de interior, fie că sunt plante de interior pe tot parcursul anului sau plante pe care le-ați adus în interior peste iarnă, pot fi afectate de mai mulți factori de stres iarna, inclusiv temperaturile care fluctuează de la căldura din timpul zilei la frigul care le inconjoara atunci cand aerisim, aerul uscat și ziua scurtă si de lumină pe care o primesc. Păstrați-vă plantele de apartament sanatoase modificându-le îngrijirea în lunile mai reci ale anului.

 

Instrumente și consumabile de care ați putea avea nevoie:

Lucruri de care veți avea nevoie pentru îngrijirea plantelor pe timpul iernii vor varia în funcție de mediul dvs, insa acestea sunt urmatoarele:

 

  • Umidificator de cameră
  • Stropitoare
  • Lumini de creștere suplimentare (dacă este necesar)

 

Înainte de a începe

Diferitele specii de plante pot varia considerabil în ceea ce privește nevoile lor de îngrijire pe timp de iarnă, așa că faceți întotdeauna puțină cercetare pentru a afla nevoile particulare ale plantelor dvs.

 

În general, încercați să imitați condițiile de iarnă din regiunile în care speciile sunt native. De exemplu, plantele originare din jungla de la tropice, unde există o diferență mică între condițiile de iarnă și de vară, adesea nu au aceeași perioadă de repaus ca și plantele originare din zone mai temperate. Deși există câteva linii directoare generale, amintiți-vă că scopul este întotdeauna de a imita habitatul natural de iarnă în aer liber al plantei în măsura în care puteți.

 

 

 

1. Ridicați umiditatea dacă este necesar

Nivelurile scăzute de umiditate pot fi cel mai mare obstacol pe care trebuie să-l depășească plantele de apartament în timpul iernii. Nivelul de umiditate din casele încălzite poate scădea la 10 până la 20 la sută iarna, iar plantele preferă un nivel mai aproape de 50 la sută. Dacă aveți un umidificator în casă, mutați-vă plantele într-un loc în care acestea se vor bucura de beneficiile acestuia. Dacă nu aveți umidificator, ridicați nivelul de umiditate prin alte mijloace.

Începeți prin a vă grupa plantele. Plantele eliberează în mod natural apă prin frunze, prin transpirație, așa că gruparea lor va folosi acea umiditate. Băile și bucătăriile sunt cele mai bune camere pentru a vă aduna plantele, deoarece absorb umezeala de la dușuri și activitățile de gătit.

O altă opțiune bună este vechiul truc de a vă așeza plantele pe sau lângă o tavă cu apă. Dar, nu lăsați plantele să stea direct în apă. Asezati pietricele sau pietre in tava pentru a ridica fundul vaselor deasupra nivelului apei din tava si asezati vasele deasupra pietrelor. Acest lucru va crește nivelul de umiditate fără a provoca putrezirea rădăcinilor.

Pulverizarea tinde să fie mai satisfacatoare pentru noi, mai degrabă decât pentru beneficiul plantele. S-ar putea să credeți că le faceti un bine plantelor dvs., dar pulverizarea cu apa este doar o explozie temporară de umiditate.  Pentru a fi eficient, trebuie să pulverizati plantele de mai multe ori pe zi pentru a vedea cu adevărat un beneficiu, deoarece temperaturile interioare evaporă rapid umiditatea. Dacă aveți doar câteva plante și credeți că veți fi foarte conștiincios în ceea ce privește pulverizarea, încercați. Este greu să pulverizati excesiv o plantă de interior. În timpul verilor umede, pulverizarea plantelor poate duce la probleme fungice, dar asta nu ar trebui să fie o problemă în timpul iernii.

Dacă aveți plante de apartament care sunt originare din tropice, veți ști că se bucură de condiții umede. În timpul iernii, nivelul de umiditate poate scădea destul de abrupt în casa ta.

 

2. Maximizați lumina

Nu numai că există mai puține ore de lumină solară în timpul iernii, dar razele vin și la un unghi mai mic. S-ar putea să fie nevoie să vă mutați plantele de apartament într-un loc mai luminos sau chiar să adăugați lumină suplimentară. Un loc bun este o fereastră orientată spre sud sau vest, care rămâne însorită toată ziua. Cu toate acestea, nu mutați plantele prea aproape de o fereastră, deoarece ar putea avea curent de aer.

În locurile în care soarele este aproape absent, plantele trebuie să obțină cea mai mare parte a luminii de la iluminarea suplimentară, ele vor trebui să fie expuse la luminile de creștere pentru perioade mai lungi. Dacă o plantă necesită șase ore de lumină solară directă, poate avea nevoie de până la 12 sau 14 ore de lumină artificiala pentru a-i oferi o cantitate egală de energie. Luminile de creștere sunt considerabil mai puțin intense decât lumina directă a soarelui, așa că plantele au nevoie de expunere mai lungă pentru a primi energie adecvată.

Rotiți ghivecele cu aproximativ 1/4 de tură de fiecare dată când udați plantele. Acest lucru asigură că toate părțile plantei primesc puțin soare și cresc uniform, mai degrabă decât unele ramuri care se întind pentru a ajunge la lumină.

Straturile de praf de pe frunzele plantelor pot reduce, de asemenea, cantitatea de lumină pe care o primesc. Ștergerea frunzelor cu o cârpă umedă va îndepărta acest praf și va permite plantelor un acces mai bun la lumină în timpul iernii.

Unghiul soarelui este mai mic în timpul iernii, ceea ce înseamnă că lumina soarelui este mai puțin intensă. Ca urmare, majoritatea plantelor vor crește în mod natural într-un ritm mai lent și nu vor produce atât de multe flori sau frunze noi.

Dacă preferați ca plantele dvs. să fie mai active în timpul lunilor de iarnă, merită să investiți în lumini de creștere pentru a ajuta la stimularea fotosintezei.

 

3. Monitorizați si acordati atente temperatura:

Majoritatea plantelor, ca și oamenii, sunt confortabile la temperaturi de zi între 10 și 25 de grade C.Pentru a asigura acest lucru pentru plantele dvs., țineți-le departe atât de curentii de aer reci cat și de sursele de căldură, cum ar fi calorifere, cuptoare, șeminee și dispozitive electronice. Fluctuațiile de temperatură pot ucide plantele de apartament la fel de ușor ca si perioadele prelungite de căldură sau frig.

 

 

4. Udă mai rar, reglați-vă rutina de udare:

Ar putea suna contraintuitiv, dar majoritatea plantelor de interior au nevoie de mai puțină apă în timpul iernii. Deși este adevărat că aerul de iarnă este mai uscat, plantele au o rată mai lentă de creștere în lunile mai reci; unele chiar intra complet in repaos/hibernare. Prin urmare, plantele au nevoie de mai puțină apă pentru a se menține hidratate, iar udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Rețineți că diferitele plante au nevoi diferite de apă - cactușii toleranți la secetă și alte suculente ar putea să nu aibă deloc nevoie de udare, în timp ce unele plante tropicale au nevoie de udare mai regulată.

Nu folosiți apă rece pentru a vă uda plantele de apartament. Utilizați apă care este aproximativ la temperatura camerei pentru a evita șocul rădăcinilor. Apa de la robinet poate deveni foarte rece în unele climate de iarnă, așa că lăsați apa să stea câteva ore înainte de a uda plantele.

Solul de suprafață se poate usca mai repede în lunile de iarnă, dar acesta nu este un indicator bun că planta are nevoie de apă. Înfingeti degetul în pământ pentru a determina dacă acesta este uscat la un centimetru sau doi sub suprafață - atunci este momentul să udati planta.

 

5. Evitați replantarea până în primăvară

Procesul de transplantare poate fi stresant pentru plante. Au nevoie de toată energia pe care o au pentru a face față lunilor reci și întunecate de iarnă. Dacă este posibil, așteptați până primăvara pentru a remplanta.

 

6. Curățați frunzele plantelor de apartament

Ferestrele sunt închise în timpul iernii și acest lucru poate face ca mai mult praf să circule în casă. Frunzele prăfuite pot împiedica plantele să absoarbă orice lumină prețioasă a soarelui.

Periați ușor praful de pe frunzele plantelor de apartament o dată pe lună.

 
7. Opriti fertilizarea:
Pune-ți plantele de apartament pe o dietă

Majoritatea plantelor de apartament nu au nevoie de îngrășământ iarna, deoarece nu cresc la fel de activ. Hrănirea lor acum le va deranja ciclul natural, așa că nu mai hrăniți până la începutul primăverii. Când începeți să vedeți semne de creștere nouă sau frunzele existente par să înverzească, reluați fertilizarea pentru a le da un impuls pentru sezonul de creștere.

Unele plante tropicale, în special cele cataratoare sau curgatoare cresc destul de activ toată iarna. Acestora le puteti totusi administra putin fertilizant, insa nu mai mult de jumatete din cantitatea specificata pe ambalaj, si nu mai des de o data pe luna.

 

Sper tare mult ca aceste randuri sa va ajute sa pastrati plantele fericite si pe timpul iernii :)

Green you soon!