Despre dăunătorii plantelor de apartament

Despre dăunătorii plantelor de apartament

Despre dăunătorii plantelor de apartament

 

Atacurile dăunătorilor sunt mult mai frecvente în aer liber, în grădină, dar chiar și cel mai experimentat proprietar de plante de apartament se va întâlni cu situații în care acestea sunt átinse’de dăunători.

Vom împărtăși experiența și cunoștințele noastre pentru a vă ajuta să rezolvați cu ușurință problemele dăunătorilor.

 

Chiar înainte de a începe, vrem să subliniem că uneori planta ta poate avea o boală mai degrabă decât o problemă cu dăunătorii

 

Control organic vs. chimic

Acolo unde este posibil, vă recomandăm să folosiți mai întâi metoda ecologică pentru eradicarea și controlul dăunătorilor. Pentru că, să recunoaștem, niciunul dintre noi nu trebuie să pulverizeze substanțe chimice sintetice puternice în casa, dacă nu trebuie cu adevărat.

 

Ulei de neem

Dacă doriți să încercați un control mai natural, dar eficient, poate doriți să utilizați uleiul de neem. 

 

Deci, în timp ce detaliem o metodă organică, listăm și o opțiune chimică acolo unde este cazul.

 

Dăunătorii Comuni

Cei mai des întâlniți dăunători sunt enumerați mai jos, împreună cu simptomele lor de identificare și tratamentele sugerate.

 

Dacă aveți probleme cu ceva diferit, anunțați-ne în comentarii și noi (sau alți cititori) vom încerca să vă ajutăm.

 

Afidele

daunatori plante de interior afide

Afidele sug seva de obicei din noua creștere moale a plantei, vârfuri, flori etc., totuși pot ataca orice parte a plantei. Ascunse în mod normal de vederea evidentă, adică sub frunze, sunt de obicei verzi, dar pot fi și negre sau gri și ajung în colonii mici, dar care se reproduc rapid. Ele pot fi văzute cu ușurință cu ochiul liber dacă te uiți cu atenție.

Simptome

Ele tind să se adună în număr mare, făcându-le ușor de identificat. Căutați depozitele lipicioase de pe plantă și „cojile” lor albe sau gri. Plantele afectate pe termen lung se pot infecta cu boli sau viruși, frunzele pot de asemenea să se îngălbenească în pete aleatorii. De asemenea, creșterea poate deveni distorsionată.

 

Tratament

Controlul este cu adevărat ușor și în cele mai multe cazuri nu necesită nimic mai mult decât apă caldă cu săpun, deși teoretic este un tratament chimic, în comparație cu altele este foarte blând.

 

1 - Puteți reduce numarul  pur și simplu strivindu-le cu degetele. Dacă sunt multe urmați pașii de mai jos.

2 - Umpleți un pulverizator cu apă caldă și o cantitate mică de săpun lichid sau lichid de spălat. Ar trebui să fie suficient dacă agitați sticla să facă spumă.

3- Pulverizați planta cu multă soluție, asigurați-vă că vizați afidele , astfel încât sa ajungeți pe toate părțile plantei. Este important să faceți acest lucru, deoarece afidele trebuie să fie acoperite în soluție pentru ca aceasta să funcționeze.

4 - Majoritatea plantelor nu sunt deranjate de udarea ocazională de apă și săpun, dar dacă nu vrei să riști, ține planta la orizontala în timp ce pulverizați sau acoperiți solul pentru a reduce cantitatea de lichid care ajunge pe sol.

5- Așteptați cinci minute înainte de a spăla amestecul de săpun. De asemenea, puteți uda bine planta astfel încât toată soluția sa fie eliminată prin găurile de drenaj ale ghiveciului.(asigurați-vă că aveți găuri de drenaj!).

6 - Uneori este suficient un tratament, dar poate fi necesar să-l repetați din nou 2 săptămâni mai târziu.

 

Chimic: Dacă aveți nevoie de ceva mai puternic, căutați produse care conțin permetrină, piretrină sau ulei de Neem. Fiți atenți dacă utilizați spray-uri chimice pe ferigi, deoarece acestea pot fi foarte sensibile.

 

 

Centipede / Millipedes

daunatori plante de interior centipede

Centipede și Millipedes sunt în mod normal insecte benefice, mai ales atunci când trăiesc afară, în grădină. Centipedele vor vâna adesea insecte mai mici și alți dăunători. În timp ce Millipedes vor mânca materie organică precum frunzele căzute, ceea ce ajută la descompunerea acesteia și ajută la transformarea materiei în nutrienți utili pentru creșterea plantelor. Dar în interior pot fi îngrijorătoare și deranjante atunci când le vedem.

 

Descris uneori ca „viermi cu picioare” sau „viermi”, nu este prea neobișnuit să dai peste aceste creaturi din când în când. Foarte ocazional este posibil să aveți o „infestare”, așa cum se poate observa in fotografia de mai sus.

Simptome

Rareori va dauna plantelor. În mod normal, acestea sunt mai active după ce deranjați solul, cum ar fi atunci când îl udați.

 

Tratament

Organic: Imaginea de mai sus este un exemplu destul de rar. Este mult mai probabil să găsești cel mult un cuplu și, atunci când o faci, este destul de ușor să le scoți din pământ și să le reașezi afară.

Organic: dacă identificați un număr mare sau dacă continuați să găsiți mai multe chiar și după ce le-ați ales și le-ați îndepărtat, ar putea fi nevoie de acțiuni mai drastice. În aceste cazuri, vă recomandăm să vă replantați planta, eliminând cât mai mult din pământul vechi din jurul rădăcinilor. Replantati planta folosind pământ/amestec proaspăt pentru ghiveci.

Chimic: Utilizarea substanțelor chimice aici este extremă, având în vedere că aceste bug-uri sunt ușor de tratat organic. Dar, dacă este necesar, luați o găleată și umpleți-o cu apă caldă (nu fierbinte) și săpun lichid. Apoi ar trebui să înmuiați întreaga rădăcină a plantei (o puteți lăsa în ghiveci dacă există găuri de drenaj în partea de jos în care apa se poate scurge) până când este complet scufundată.

Lăsați-o în apa timp de jumătate de oră, apoi îndepărtați-o și clătiți bine pământul pentru a îndepărta o parte din spumă. Insectele fie s-au înecat, fie au fost ucise de substanțele chimice din săpun.

 

 

Paduchi lanosi

paduche lanos daunatori plante de interior

Păduchi lanosi provoacă daune prin faptul ca sug seva din plante. Sunt destul de dăunători, asemănându-se cu păduchele alb. Trăiesc la un loc și, la prima vedere, ați putea crede că vă uitați la o bucata de vată albă. Dacă sunt lăsate netratate, înmulțirea lor va face ca frunzele plantei să se îngălbenească și, în cele din urmă, să cadă.

Simptome

Este foarte posibil sa identifici aceste insecte înainte ca planta ta sa sufere vizibil, coloniile de păduchi lânoși tind să se grupeze pe dedesubtul frunzelor și pe articulațiile frunzelor. Planta va arăta că este infestată și, în general, va arata deshidratată și poate pierde frunzele destul de rapid. De asemenea, căutați reziduuri lipicioase care arata ca mierea de albine.

 

Tratament

Organic: de multe ori le puteți îndepărta de pe plantă cu o scuturare ferma a acesteia sau stropindu-le cu apă.

Chimic: Dacă infestarea este destul de mare, urmați tehnica de tratare a afidelor.

Chimic: Folosiți produse care conțin acizi grași naturali.  La magazinele de specialitate (farmaciile fitosanitare), aflate de obicei în jurul piețelor agroalimentare, găsiți Nissorun (plic) sau Mospilan : acesta se amesteca cu apa și se pulverizează pe plante. Urmați Instrucțiunile de pe prospect.

 

 

Acarienii / Păianjeni roșii

acarieni paianjeni rosii daunatori plante de interior

Dintre toți dăunătorii plantelor de casă pe care îi puteți întâlni, Păianjenul Roșu este, fără îndoială, cel mai de temut. Daunele cauzate nu sunt neapărat cele mai grave, însă sunt mai  dificil de îndepărtat

 

Așa cum sugerează numele lor, sunt acarieni și, prin urmare, sunt legate de păianjeni obișnuiți, totuși, deși produc pânze peste toate plantele tale, nu se hrănesc cu muște, ci mănâncă lichidele găsite în frunzele plantelor. Pânza  este folosită pentru a proteja colonia și, practic, deschide „drumuri” de acces rapid către diferite părți ale plantei.

Simptome

Pânza lipicioasă este unul dintre semnele cele mai evidente pe care aceste insecte iei arata prezenta. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome al plantei sunt frunzele cu multe puncte maro. Acest lucru este cauzat de păianjenii care străpung celulele frunzelor cu ‘dinții’, ceea ce provoacă apoi moartea frunzelor pe care le-au străpuns și, la rândul său, creează acest efect de pete maro.

 

Tratament

Organic: Acești acarieni urăsc apa și condițiile umede. Poate dura ceva timp pentru a elimina complet dăunătorii, dar dacă vă puneți planta la duș în fiecare săptămână și îi faceți un duș cald, veți ajuta la spălarea pânzei și la reducerea treptata a numărului de acarieni. În timpul zilelor dintre dușuri, pulverizați planta zilnic pentru a ajuta la creșterea umidității. 

Chimic: La magazinele de specialitate (farmaciile fitosanitare), aflate de obicei în jurul piețelor agroalimentare, găsiți Nissorun (plic) sau Mospilan : acesta se amesteca cu apa și se pulverizează pe plante. Urmați Instrucțiunile de pe prospect.

 

 

Paduche Testos

paduche testor daunatori plante de interior

Paduchele Testos este un dăunător dificil de identificat și poate fi dificil de eradicat. Insectele au o înveliș maro, partea exterioare este tare. Sunt bine camuflate, privindu-le s-ar putea să crezi că te uiți la o pată naturală de pe frunza plantei.

Simptome

Pur și simplu, planta prezintă un lichid ca o miere lipicioasă peste tot. Dacă planta se află lângă o fereastră, planta va fi murdară datorită prafului care vine din exterior.  Privește cu atenție partea inferioară a frunzelor sau a tulpinilor și le vei vedea ca niște discuri mici, rotunde sau alungite, maronii.

 

Tratament

Sunt complicat de eradicat datorită scutului lor protector, dacă poți scăpa de asta, atunci aproape că ai câștigat deja bătălia. Este rar să le eradicați dintr-o singură etapa. Puii lor sunt foarte mici și mobili, așa că ușor de ratat, în câteva săptămâni își vor așeza casa unde au locuit cândva părinții lor.

 

Fii pregătit să tratezi planta de mai multe ori înainte ca acesti dăunători să dispară complet.

 

Organic: Dacă aveți un număr mic, ii puteți îndepărta manual pentru a-i ucide.

Organic - tamponați fiecare çasuta’ cu alcool. Aceasta practic le dizolvă.

Chimic: Metoda de pulverizare a afidelor detaliată mai sus funcționează bine în eradicarea păduchilor testosi. După aproximativ cinci minute, le puteți șterge cu o cârpă umedă.

Chimic: La magazinele de specialitate (farmaciile fitosanitare), aflate de obicei în jurul piețelor agroalimentare Mospilan : acesta se amesteca cu apa și se pulverizează pe plante. Urmați Instrucțiunile de pe prospect.

Aveți grijă dacă utilizați spray-uri chimice pe ferigi, deoarece acestea pot fi foarte sensibile, așa că utilizați doar ca ultimă soluție.

 

 

Musculitele din jurul plantelor.

musculite la plante de interior daunatori plante de interior

Nu este nimic mai rău decât să ai mici musculițe enervante care zboară în camera. Căutați de unde vin, găsiți o mică colonie plutind sau alergând în jurul bazei plantelor dvs. de apartament.

Fără îndoială, acesta este cel mai frecvent dăunător din casa noastră. Din fericire, deși sunt și foarte comune pentru mulți alți proprietari, acestea tind să nu dăuneze plantelor de interior și, prin urmare, sunt mai mult o pacoste decât orice.

Simptome

Observarea muștelor negre mici de aproximativ 2 mm lungime fie zburând în apropierea plantei, fie pe suprafața solului. Larvele sunt creaturi mici asemănătoare viermilor, și  sunt greu de observat totuși, deoarece tind să existe chiar sub suprafața solului.

 

Tratament

Organic: Acești dăunători au nevoie de materie organică pentru a se hrăni . Asigurați-vă că luați orice material vegetal căzut și încercați să mențineți solul mai puțin umed până când scăpați de ele. Un sfat bun este să utilizați metoda de udare pe fund, atâta timp cât nu udați în exces, aceasta ar trebui să contribuie la menținerea suprafeței solului mai uscată și la reducerea populației de muștelor.

Organic: Ramele au devenit modalități din ce în ce mai populare pentru tratarea dăunătorilor și funcționează bine și cu aceste musculate.. Ramele mănâncă larvele diferitelor insecte care se dezvoltă în solurile plantelor.

Ele mănâncă larva care, la rândul ei, întrerupe ciclul mie dezvoltare al musculițelor și în câteva săptămâni putem spune ca am rezolvat aceasta problema.

O alta soluție este sa amplasați un ghiveci cu rozmarin sau busuioc. Este cunoscut faptul ca aceste plante alunga muștele și țânțarii.

Una dintre cele mai eficiente soluții este sa folosiți benzile galbene, cu lipici, pe care le găsiți în diferite magazine de bricolaj (secțiunea de grădina), farmacii fitosanitare.

 

Melci

În 95% din cazuri, veți avea probleme cu melcii doar la plantele pe care alegeți să le puneți afară în lunile mai calde ale anului, totuși se pot instala și în casa dvs. Sunt un dăunător destul de mare atât ca dimensiune, cât și cu cantitatea de daune pe care le face într-un interval scurt de timp, cu toate acestea sunt și cel mai simplu de tratat.

Simptome

Identificarea este ușoară. Frunzele vor fi drastic deteriorate, găurile mari sau frunzele întregi vor fi curățate.

 

 

Tratament

Organic: Dacă plantele sunt în aer liber, cea mai ușoară soluție este să le așezi într-un loc protejat. Melcii au instincte puternice de orientare și se întorc în aceleași zone noapte de noapte, așa că o soluție simpla este sa mutați planta.

Organic: În interior/în aer liber, trebuie sa verifici la orele de apus, când melcii încep să devină din nou activi, le poți prinde în flagrant și, prin urmare, îi poți muta.

Organic / Chimic: La fel ca toți dăunătorii, ei joacă un rol vital în ciclul natural al lucrurilor, în special făcând o masă delicioasă pentru păsări și animale mici precum aricii. Deci, dacă nu te poți decide să-i omori, altceva va face treaba pentru tine în cele din urmă.

 

 

Purici săritori

purici saritori, insecte saritoare la plantele de interior, daunatori la plantele de interior

Puricii săritori sunt insecte mici, albe sau cenușii, care trăiesc din materia organică în descompunere găsită în sol. Sunt mici (deși pot fi văzute cu ușurință cu ochiul liber, deoarece ies în evidență față de compostul întunecat) și seamănă cel mai bine cu puricii, nu sunt deloc dăunători.

Cu toate acestea, prezența lor atrage adesea atenția, deoarece atunci când udați și, prin urmare, acordați mai multă atenție plantei decât de obicei, apa ii determină pe acești purici săritori să devină foarte activi.

Simptome

Când udați planta și aceasta atinge solul, veți observa purici mici, albi, precum insectele, care sar sau se mișcă.

 

Tratament

 

Organic: Cel mai simplu mod de a reduce numărul și de a da control este, acolo unde este posibil, să vă udați mai puțin plantele. Puricii săritori au nevoie de apă pentru a supraviețui și, dacă nu există, numărul lor va scădea drastic. Trebuie să fii atent însă, deoarece nu multe plante vor supraviețui perioade lungi fără apă! O soluție este sa va udați planta prin tăvițele de sub ghiveci. Puneți apa în tăvițe și lăsați ca solul sa isi tragă apa din tăvițe.

 

 

Trips

trips daunatori plante interior plante tropicale

Din experiența noastră, tripsurile sunt un coșmar atunci când vine vorba de dăunătorii plantelor de apartament. Ele pot deteriora semnificativ frunzișul plantelor într-un interval scurt de timp și, dacă nu sunt tratate, vă vor ucide planta.

 

Doar câteva plante de apartament sunt cu adevărat rezistente (sau neatractive pentru trips), iar tripsul se va răspândi în jurul casei tale la alte plante dacă i se oferă ocazia.

 

De asemenea, scapi greu de tripsi, dacă nu ești cu adevărat  persistent. Tratați-le serios și eradicați-le dacă este posibil. Dacă ai încercat tratamentele de mai jos și tot crezi că pierzi bătălia, aruncă-ți planta. De multe ori nu merită riscul ca acestea să se răspândească la celelalte plante din colecția ta. Spălați și curățați bine zona în care a crescut planta înainte de a pune alta planta.

Simptome

Tripsii, în special larvele lor, sunt greu de observat. Ele trăiesc adesea pe partea inferioară a frunzelor și tind să aibă culori similare cu partea inferioară a frunzei, așa că se camufleaza foarte ușor.

 

Este mult mai frecvent să observi pete, dungi, rumenire sau îngălbenire pe frunzele plantei tale de apartament. Este ușor de crezut că deteriorarea este o problema de udare. Când sunt supraudate, frunzele majorității plantelor de apartament vor deveni rapid un galben strălucitor. 

Tratament

Organic: În primele zile, larvele puteau fi localizate doar într-o mică secțiune a plantei tale. Cu grijă (pentru că nu doriți ca acestea să cadă pe frunzele sănătoase) tăiați și îndepărtați frunzele sau florile infectate. Scăpați de bucățile îndepărtate din casă cât mai curând posibil și luați în serios potențiala contaminare.

Chimice: spray-urile organice, cum ar fi uleiul de neem pot ajuta. Este posibil să trebuiască să le aplicați de mai multe ori în câteva săptămâni. Asigurați-vă că pulverizați toată planta, inclusiv partea superioară a solului.

Chimic: Dacă spray-urile organice nu funcționează, va trebui să luați în considerare produsele cu acțiune de contact mai persistente sau produsele insecticide sistemice, cum ar fi cele care conțin piretrină, lambda-cihalotrin sau deltametrin. Efectele insecticidelor durează mai mult, dar aveți grijă la utilizarea lor și asigurați-vă că urmați instrucțiunile specificate de producător.

 

una dintre cele mai bune solutii este sa incercati sa fotografiati atat daunele plantei, cat si daunatorii, iar cu aceste fotografii sa mergeti la magazinele de specialitate (de regula le gasiti in jurul pietelor agroalimentare), farmacii fitosanitare, le aratati consilierului de la shop, iar acesta va va recomanda un produs chimic specific problemei pe care o intampinati.

 

Adesea problemele se rezolva cu Mospilan sau Nissorum, insa consultati sfaturile consilierului de vanzari.

Probabil randurile de mai sus v-au speriat usor, insa prin asta trecem cu totii si da,  daca ne dorim o jungla sanatoasa in casa, este nevoie sa depunem eforturi pentru a o intretine corespunzator :)

 

GREEN YOU SOON :)