Șapte beneficii create prin introducerea plantelor în mediul de lucru

Șapte beneficii create prin introducerea plantelor în mediul de lucru

Numeroase studii științifice au dovedit avantajele de a avea mai multă ‘verdeață’ în spațiul tău de lucru. Iată primele șapte beneficii pentru angajați și angajatorii acestora:

 

Cu totii avem o dorință înnăscută de a fi conectați cu natura, pe care oamenii de știință o numesc „biofilie”. Din păcate, spațiile în care  ne petrecem cea mai mare parte a zilei – locul de muncă – tinde să fie lipsit de acest element atât de important.

 

Studiile au arătat că simpla adăugare de verdeață sub formă de plante de interior poate avea beneficii pozitive majore pentru angajați și angajatorii lor. Același lucru este valabil și pentru persoanele care lucrează la distanță sau la domiciliu. Iată șapte motive pentru care ar trebui să investești în unele plante pentru propriul birou sau locul de muncă.

Strelitzia Reginae Pasarea Paradisului plante la birou plante de birou

 

1. Plantele ajută la reducerea stresului

Un studiu din 2010 al Universității de Tehnologie, Sydney, a constatat reduceri semnificative ale stresului în rândul angajaților atunci când plantele au fost introduse în spațiul lor de lucru. Rezultatele au inclus o scădere cu 37% a tensiunii și anxietății; o scădere cu 58% a depresiei; o scădere cu 44% a furiei și ostilității; și o reducere de 38% a oboselii.

 

Susținătorii psihologiei culorilor susțin că, culoarea verde are un efect relaxant și calmant – astfel încât decorarea birourilor cu această nuanță ar putea avea un efect similar cu introducerea plantelor în spațiul de lucru.

 

2. Plantele ajută la creșterea productivității

Productivitatea angajaților crește cu 15% atunci când mediile de lucru sunt decorate cu plante, conform cercetării din 2014 a Universității din Exeter. Adăugarea unei singure plante pe metru pătrat a îmbunătățit păstrarea memoriei și a ajutat angajații să obțină un scor mai mare la alte teste de bază, a spus cercetătorul Dr. Chris Knight.

„Ceea ce era important a fost că toată lumea putea vedea o plantă de la birou”, a spus Knight pentru The Guardian. „Dacă lucrezi într-un mediu în care există ceva care să te implice psihologic, ești mai fericit și lucrezi mai bine.”

plante la birou

3. Plantele ajută la reducerea ratelor de îmbolnăvire și absențe

Raportul Human Spaces din 2015, care a studiat 7.600 de angajați la birouri din 16 țări, a constatat că aproape două treimi (58%) dintre angajați nu au ielemente vii în spațiile lor de lucru. Cei ale căror medii au încorporat elemente naturale au raportat un scor de bunăstare cu 15% mai mare și un scor de productivitate cu 6% mai mare decât angajații ale căror birouri nu au inclus astfel de elemente.

Unii experți susțin că adăugarea de plante în mediul de lucru poate ajuta la reducerea riscului de sindrom de clădire bolnavă, deși dovezile care susțin aceste afirmații sunt greu de găsit.

Un studiu realizat de Universitatea de Agricultură din Norvegia în anii 1990 a constatat că introducerea plantelor într-un birou era legată cu o scădere cu 25% a simptomelor de sănătate, inclusiv oboseală, probleme de concentrare, piele uscată și iritație a nasului și a ochilor.

„Prezența plantelor poate duce la o schimbare pozitivă a mediului de lucru psihosocial”, a comentat profesorul Dr. Tøve Fjeld într-o postare pe blog din 2011. „Sentimentul de bunăstare rezultat afectează și modul în care individul își evaluează starea de sănătate. Pe fondul identității psihobiologice și al reacției pozitive a omenirii față de natură, putem presupune că plantele au un efect deosebit asupra sentimentului de bunăstare. Acest lucru este dovedit de faptul că apariția simptomelor legate de atmosfera interioară a fost redusă.”

plante la birou

4. Plantele fac spațiile de lucru mai atractive pentru toate persoanele care le vizitează sau cele care-și desfășoară activitatea în interiorul lor.

Comentând raportul Human Spaces din 2015, când a fost lansat, profesorul de psihologie organizațională Sir Cary Cooper a spus: „Beneficiul designului inspirat din natură, cunoscut sub numele de design biofilic, acumulează dovezi într-un ritm rapid. Privind un instantaneu al mediilor de lucru globale, până la unul din cinci oameni nu au elemente naturale în spațiul lor de lucru și, în mod alarmant, aproape 50% dintre lucrători nu au lumină naturală. Cu toate acestea, o treime dintre noi spune că designul locului de muncă ar afecta decizia noastră de a ne alătura unei companii. Există o mare diferență aici și una care sugerează că designul locului de muncă a devenit recent un factor crucial.”

 

 5. Curăță aerul

În timp ce oamenii au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, plantele absorb un gaz de care nu avem nevoie - dioxid de carbon - și îl combină cu apă și lumină pentru a produce energie într-un proces numit fotosinteză.

În anii 1980, oamenii de știință de la NASA au descoperit că plantele erau pricepute la eliminarea substanțelor chimice precum benzenul, tricloretilena și formaldehida din aer, făcându-l mai curat pentru respirația oamenilor.

Cercetări mai recente conduse de Dr. Fraser Torpy, director al Universității de Tehnologie Sydney Plants and Indoor Environmental Quality Research Group, au descoperit că plantele de interior pot ajuta la reducerea nivelului de dioxid de carbon cu aproximativ 10% în birourile cu aer condiționat și cu aproximativ 25% in cladiri fara aer conditionat.

 

6. Ele ajută la reducerea nivelului de zgomot

Prin absorbția sunetelor (mai degrabă decât izolarea împotriva poluării fonice), plantele ajută la reducerea efectelor de distragere ale zgomotului de fundal din birou. Poziționarea ghivecelor mai mari, în mai multe locații, la marginile și colțurile unei încăperi are un mare beneficiu pozitiv, conform unei lucrări din 1995 a cercetătorilor de la London South Bank University.

 

7. Plantele pot stimula creativitatea

Raportul Spații Umane din 2015 a mai constatat că angajații ale căror birouri includeau elemente naturale au obținut scoruri cu 15% mai mari la creativitate decât cei ale căror birouri nu includ astfel de elemente.

 

Teoria restabilirii atenției sugerează că privirea naturii – și chiar doar imaginile naturii – poate schimba creierul într-un mod diferit de procesare, făcându-i pe angajați să se simtă mai relaxați și mai capabili să se concentreze.