Ghid Strelitzia Reginae: Cum să îngrijești „Păsarea Paradisului”

Ghid Strelitzia Reginae: Cum să îngrijești „Păsarea Paradisului”

Ghid Strelitzia Reginae: Cum să îngrijești „Păsarea Paradisului”.

 

pasarea paradisului iasi strelitzia reginae iasi

 

Daca vrei neaparat sa ai un punct maxim de atractie in casa (sau in gradina pe timpul sezonului cald) atunci Pasarea Paradisului este cu siguranta cea mai buna alegere.

 

Strelitzia Reginae, a.k.a. Planta Pasărea Paradisului, este o plantă cu flori tropicale care pur și simplu atrage atentia oricui. Aspectul său unic și atrăgător este un must-have absolut în orice grădină sau cameră însorită.

 

Pasărea Paradisului este o floare foarte colorată, cu o paletă de culori foarte vii, care include verde, portocaliu, galben și albastru. Este o bucurie să o ai în casă sau în grădină. În plus, pe lângă aspectul său uimitor, aceasta nu este atât de greu de crescut. De fapt, este mai ușor de crescut decât multe alte plante tropicale.

 

Strelitzia Reginae este o plantă cu creștere rapidă care îți va umple foarte repede grădina sau casa de bucurie. Tot ce are nevoie pentru a înflori și a te face fericit cu ale sale culori strălucitoare este un climat cald și indeplinirea unor nevoi minime pe care le are aceasta planta superba.

 

Despre Pasărea Paradisului

pasarea paradisului iasi Bird of Paradice iasi

 

Pasărea Paradisului este o plantă erbacee perenă care aparține familiei Strelitziaceae. Este originară din Africa de Sud și este numită și Floare Macara.

Strelitzia Reginae și-a primit numele de „Pasarea Paradisului” datorită asemănării sale cu păsările viu colorate originare din Papua Noua Guinee și Australia.

Datorită aspectului spectaculos, puteți folosi plantele Bird of Paradise ca si puncte de interes in orice design biofilic. Sau, dacă doriți să aveți aceste frumuseți în interiorul casei dvs, putem spune ca ele vă vor hipnotiza, la propriu, oaspeții.

 

Planta Strelitzia poate fi cultivată cu succes atât în ​​interior, cât și în exterior, atâta timp cât o ferim de temperaturile reci ale iernii. Cu toate acestea, rețineți că această planta poate atinge până la 1,5-1,8 m înălțime. Așadar, ai nevoie de suficient spațiu în interiorul casei tale pentru a o găzdui.

Bird of Paradise iubește locurile foarte însorite. Lumina directă a soarelui încurajează înflorirea la sfârșitul iernii până la începutul primăverii. Cu toate acestea, planta se poate adapta și la umbra parțială. Recomandarea noastră este să o  așezați într-un loc din din casă, unde va primi cel puțin câteva ore de lumină solară completă în fiecare zi.

 

pasarea paradisului iasi magazin iasi

 

Deoarece este o planta tropicală originară din Africa de Sud, nu este surprinzător faptul că Bird of Paradise preferă condițiile calde. Condițiile medii de acasă pot fi adecvate atâta timp cât planta primește o oarecare atenție.

Strelitzia nu este rezistentă la frig, iar temperaturile minime la care poate rezista în timpul iernii sunt între 8-15°C. Iarna, Strelitzia are de obicei nevoie de aceste temperaturi mai reci pentru a se odihni.

 

Când vine vorba de preferințele de udare, Bird of Paradise preferă să aibă solul umed continuu pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, asigurați-vă că solul nu este îmbibat cu apă. Bird of Paradise vă va spune dacă are nevoie de mai multă sau mai puțină apă.

Strelitzia Reginae este sensibilă la câțiva dăunători, cum ar fi afidele și acarienii. Dacă observați o infestare cu acești dăunători, inseamna ca este cazul sa interveniti pentru indepartarea lor.

Această floare este, de asemenea, sensibilă la mucegaiul cenusiu. Dacă observați pete întunecate acoperite de un strat gri și galben pe frunze sau flori, îndepărtați-le imediat.

În ciuda aspectului și culorilor sale prietenoase, Bird of Paradise este de fapt o floare extrem de toxică. Ingestia florilor sau semințelor sale poate provoca simptome precum amețeli, vărsături, diaree și somnolență. Deci, indiferent dacă vă creșteți Pasărea Paradisului în interior sau în aer liber, asigurați-vă că o plasați undeva departe de copii si/sau animale de companie.

 

Caracteristici Bird of Paradise

 

Pasărea Paradisului este o plantă perenă erbacee, veșnic verde, care poate crește până la 1,5-1,8 m înălțime.

Poate dura până la trei - cinci ani înainte ca floarea să înflorească pentru prima dată. După aceea, din luna octombrie pana in luna mai, Bird of Paradise produce flori portocalii, galbene și albastre vii, care seamănă cu creasta de pe capul unei păsări.

 

Pasărea Paradisului în creștere

În ciuda aspectului sau unic, creșterea Păsării Paradisului nu este atât de complicată.

Există câteva nevoi de bază pe care această planta le are pentru a se dezvolta. În plus, această plantă are și modalitățile sale de a vă spune de ce are nevoie pentru a fi sănătoasă și fericită. Atât timp cât îi oferiți ceea ce are nevoie pentru a rămâne sănătoasa, Pasărea Paradisului vă va permite să vă bucurați de culorile sale superbe și flerul sau exotic.

 

În primul rând, trebuie să acordați atenție cerințelor de iluminare ale acestei flori. Strelitzia este o plantă foarte iubitoare de soare, care are nevoie de lumina directă  pentru a încuraja înflorirea. Deci, fie că intenționați să o păstrați în interior sau în aer liber, trebuie să găsiți un loc foarte însorit.

 

Pasarea Paradisului se pot adapta și la umbra parțială, dacă vrei să le ajuți să înflorească, ar trebui să le oferi cât mai multă lumină solară. Vă recomandăm să găsiți un loc în care Birds of Paradise va primi cel puțin 5-6 ore de lumină solară directă în fiecare zi. Merită menționat că cel mai bine este să aibă umbră parțială după-amiaza pentru a evita arderea frunzelor. (soarele de dupamiaza este foarte puternic)

 

Pe lângă asta, ar trebui să iei foarte în serios și fertilizarea când vine vorba de floarea Pasărea Paradisului. Această plantă consuma multa apa, deoarece folosește multă energie și substanțe nutritive pentru a produce acele flori minunate. Prin urmare, ar trebui să ajutați Pasărea Paradisului cu fertilizant cu eliberare lentă primăvara. Sau, în timpul sezonului de vegetație, poți folosi în fiecare săptămână un îngrășământ lichid pentru a-i oferi nutrienții necesari pentru a crește sănătos.

 

Tunderea nu este necesară la această planta decât dacă observați frunze sau flori care suferă de mucegai gri. În acest caz, îndepărtați-le pentru a păstra aspectul plantei tale clar și sănătos.

 

Cum să replantezi Pasărea Paradisului

Plantarea Strelitzia Reginae este, de asemenea, destul de ușoară. Ține minte de ce au nevoie aceste plante tropicale pentru a crește sănătoase și cu siguranță vor prospera și te vor răsplăti cu florile lor spectaculoase.

 

Ceea ce este cu adevărat important de reținut atunci când plantați Bird of Paradise este că această planta are o creștere rapidă. Asta înseamnă că va atinge o dimensiune impresionantă destul de repede înainte de a înflori. Așadar, dacă doriți să o  păstrați în ghiveci, la interior, asigurați-vă că are suficient loc cat sa-si dezvolte radacinile. Mutați-o  o data la un an sau doi,într-un ghiveci mai mare pentru a permite sistemului radicular să se dezvolte corect.

 

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont atunci când replantați o Pasărea Paradisului este că are nevoie de un sol bine drenat. Vă recomandăm să utilizați un amestec de ghiveci bogat și bine drenat pentru plantele în ghivece.

Această plantă nu rezistă la temperaturi de îngheț, asadar va recomandam, daca este posibil, sa tineti planta afara pe timpul sezonului cald (din luna mai pana la inceputul lunii octombrie) si sa o mutati la interior, din octombrie pana la inceputul lunii mai.

 

Udarea - Pasărea Paradisului

Când vine vorba să udați Pasărea Paradisului, planta vă va spune cumva de ce are nevoie.

 

În general, Bird of Paradise preferă ca solul să fie întotdeauna ușor umed, dar nu complet ud.

Acum, așa cum am menționat mai sus, această planta vă va spune dacă îi dați prea multă sau prea puțină apă. Cu alte cuvinte, dacă o udați în exces, frunzele sale vor deveni crocante și maronii. Dacă nu primeste suficienta apa, frunzele se vor îngălbeni. Așadar, fiți atenți la ceea ce vă transmite Pasărea Paradisului. Dacă nu sunteți sigur cât de des ar trebui să o udați recomandam sa folositi un device care indica umiditatea in sol. (Costa aproximativ 80 de ron si il puteti comanda de pe site-urile cu produse de gradinarit)

 

Pasărea Paradisului înmulțitoare

Planta Pasărea Paradisului este foarte ușor de înmulțit. Această planta se înmulțește prin împărțirea rizomului. Puteți face acest lucru atunci când o replantați în primii ani de viață. Pentru a înmulți Pasărea Paradisului folosind această metodă, separați un lăstar care conține cel puțin trei tulpini și mutați-l într-un recipient separat.

 

Bird of Paradise poate fi propagată și prin semințe, dar această metodă de înmulțire poate dura mult mai mult. La fel ca toate înmulțirile cu semințe, poate dura câteva luni pentru ca semințele să germineze și pentru ca tu să vezi rezultatele.

 

Probleme si solutii la Pasarea Paradisului

Atunci cand ne dorim plante tropicale in casa, cu siguranta se poate intampla sa ne confruntam cu unele situatii care fac ca aceste plante sa sufere, implicit aceste situatii ne afecteaza si pe noi, iubitorii de plante. Important este sa nu intram in panica si sa gasim solutii :)

În fiecare an crește numărul persoanelor care cresc aceste minunatii in casa (sau in gradina, pe timpul sezonului cald)  O să vă povestesc aici despre una dintre problemele cu care ne confruntam atunci cand alegem sa ingrijim o Pasarea Paradisului (Strelitzia Reginae).

Sesiunile de udare inadecvată, aerul prea uscat, schimbările drastice de temperatură sau nivelurile ridicate ale pH-ului solului sunt principalele cauze ale frunzelor ondulate la Păsării Paradisului. Pentru a rezolva aceasta problema, udați Pasărea Paradisului când solul este 1/2 uscat și mențineți umiditatea aerului la 60-80%. De asemenea, asigurați-vă că planta este protejată de aerul rece, că solul este hrănitor și are un pH de 6,5-7,0.

 

Subudare

Efecte-Frunzele se ondulează și marginile se usuca

Rezolvare: Udă planta când ghiveciul este pe jumătate uscat. Utilizați suficientă apă pentru a umezi tot pământul din ghiveci.

Unul dintre principalele motive pentru care Bird of Paradise isi onduleaza frunzele este deshidratarea. Dacă nu îi dai suficientă apă, frunzele se vor ondula spre interior.

În acest fel, toate plantele își reduc suprafața frunzelor și reduc astfel cantitatea de umiditate pe care o evaporă. Alte simptome pot fi frunze uscate la vârfuril și pe margini.

Pentru a remedia situația și a preveni așa ceva în viitor, trebuie să udați corect. Dacă solul din ghiveci este mai mult de jumătate uscat, este timpul să udăm.

Udă planta cu multă apă până când solul din ghiveci este complet umed. Trebuie să folosiți ghivece cu orificii de drenaj. La udare, excesul de apă va curge prin orificiile de drenaj. Dar nu lăsați apă scursa din ghiveci, in farfuria de dedesubt, deoarece aceasta poate dăuna sănătății plantei.

De asemenea, recomand să udați Pasărea Paradisului cu apă care a fost pastrata la  decantat macar 24 de ore. In felul acesta clorul din apa de la robinet ar trebui să se evapore. Prezența acestui element în apă poate fi un factor negativ pentru sanatatea plantei.

 

Umiditate scăzută

Efecte- Frunzele se ondulează și pot prezenta pete uscate.

Rezolvare- Pulverizati frunzele de două ori pe săptămână sau instalați un umidificator.

Aerul uscat poate face ca frunzele Bird Of Paradise să se usuce. Lipsa umidității se poate datora încălzirii în timpul iernii sau pozitionarea plantei in apropierea unui aparat de aer condiționat/calorifer. Alte simptome pot fi pete mari uscate pe frunze.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să păstrați Bird Of Paradise departe de calorifer sau alte dispozitive care produc căldură sau mișcare intensă a aerului.

Al doilea lucru de făcut este să pulverizati frunzele de două ori pe săptămână, dar nu mai des, deoarece frunzele pot produce pete fungice.

De asemenea, puteți instala un recipient cu pietre și îl puteți umple pe jumătate cu apă. În acest caz, apa se va evapora încet creând microclimatul potrivit în jurul plantei. Sau puteți instala un umidificator în apropierea plantei pentru a ridica umiditatea.

 

 

Prea mult soare

Efecte- Ondularea și arderea frunzelor.

Rezolvare- Reduceți cantitatea de lumină pe care o primește planta.

În general, această plantă are nevoie de câteva ore de lumină solară directă pe zi. Dar dacă a crescut in lumina difuza, atunci o schimbare bruscă a expunerii la soare poate provoca arsuri și ondulare a frunzelor.

Pentru a elimina această problemă, trebuie să găsiți locul potrivit pentru planta dvs. Cel mai bine este să o așezi la o fereastră orientata spre est sau vest.

 

 

Stresul cauzat de temperatură

Efecte- Ondularea spre interior și înroșirea frunzelor.

Rezolvare- Mutați planta într-un loc mai cald și udați-o.

Bird of Paradise este o plantă rezistentă, așa că în cele mai multe cazuri este cultivată ca plantă de interior. In timpul verii, proprietarii scot adesea Pasarea Paradisului în aer liber pentru o creștere abundenta. Adesea, vara, există perioade de frig pe timp de noapte care pot face ca frunzele să se onduleze și chiar să devină roșii.

Un alt caz este atunci când porniți încălzirea în timpul iernii. Aerul uscat și fierbinte poate provoca, de asemenea, stres termic.

Pentru a ajuta planta să supraviețuiască schimbărilor de temperatură, mutați-o într-un loc mai cald și feriti-o de soarele arzător de după-amiază. Udarea poate fi, de asemenea, crescută ușor.

 

 

Sistem radicular mic

Efecte- Frunzele se ondulează, se îngălbenesc și se usuca.

Rezolvare- Replantați Pasărea Paradisului într-un ghiveci mai mare.

Uneori, proprietarii de Pasarea Paradisului nu o replantează în ghivece mai mari timp de câțiva ani. Ca rezultat, partea superioara a plantei crește la o dimensiune mare, în timp ce partea subterană rămâne mică.

Sistemul mic de rădăcină nu este capabil să acopere nevoile de apă și nutrienți ale plantei. Acest lucru duce la ondularea frunzelor, precum și la simptome precum uscarea și îngălbenirea frunzelor.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să transplantezi Bird of Paradise într-un recipient mai mare. Dimensiunea noului recipient trebuie să fie astfel încât rădăcinile să nu se încurce timp de 1-2 ani.

După transplantare, Bird of Paradise poate suferi un șoc de transplantare, care este adesea o altă cauză a frunzelor răsucite. Pentru a evita acest lucru, așezați planta la umbră pentru un timp și udați-o puțin mai des.

 

 

Sol sarac in nutrienti

Efecte- Frunzele se ondulează spre interior, îngălbenindu-se cu vene verzi.

Rezolvare- Replantați Pasărea Paradisului în sol cu ​​mult compost și fertilizați-o.

Următoarea problemă este calitatea proastă a solului. Adesea solul nu este suficient de nutritiv sau prost drenat. Acest lucru poate face ca frunzele să se îndoaie.

A doua problemă este că solul este foarte alcalin. Într-un astfel de sol este dificil pentru plante să obțină toate microelementele necesare și, ca urmare, se dezvoltă cloroza. Simptomele clorozei sunt o îngălbenire a frunzelor, cu vene verzi și o ondulare spre interior al acestora.

Pentru ca Pasărea ta Paradisului să nu sufere din cauza lipsei de nutrienți, trebuie să o plantezi într-un substrat aerisit, cu mult compost. Compostul nu numai că va crește fertilitatea solului, dar îl va și acidula ușor. În solul ușor acid, posibilitatea de cloroză este mult redusă.

 

Prea multa apa

Efecte- Frunzele se vor ondula spre exterior și se vor îngălbeni.

Rezolvare- Curățați putregaiul de la rădăcini și replantați în sol steril.

Una dintre greșelile creșterii Păsării Paradisului este udarea foarte des. Dacă rădăcinile sunt lăsate în apă mult timp, vor începe să putrezească. Frunzele se vor ondula spre exterior și se vor îngălbeni. În cele din urmă, frunzele vor cădea și planta poate muri.

Dacă bănuiți că putregaiul rădăcinilor este cauza frunzelor ondulate, trebuie să scoateți Pasărea Paradisului din ghiveci și să inspectați rădăcinile. Dacă este prezent putregaiul, curățați rădăcinile de sol și spălați-le. Utilizați un instrument steril pentru a îndepărta tot țesutul mort și pulverizați rănile cu fungicid.

Plantați Pasărea Paradisului într-un ghiveci cu orificii de drenaj. Solul trebuie să fie bine drenat și lipsit de agenți patogeni. Udați planta numai când solul este pe jumătate uscat.

 

 

Dăunători și Boli

Efecte- Frunze ondulate spre exterior, pete îngălbenite și maro.

Rezolvare- Pulverizați planta cu pesticid, acaricid sau fungicid, în funcție de cauză.

Unele tipuri de dăunători pot face ca frunzele să se încreteasca sau sa se onduleze. În primul rând, poate fi vorba de acarieni.  Modul lor de hrănire este prin aspirarea sevei din plantă. Un semn clar al prezenței acarienului sunt pânzele de păianjen de pe plantă.

Dacă vedeți așa ceva pe Pasărea Paradisului, atunci spălați-o sub jet de apă. Deoarece acarienilor nu le place umezeala, de foarte multe ori un duș este suficient pentru a scăpa de ei. Dar dacă acarienii nu dispar, atunci trebuie să pulverizați planta cu acaricid.

De asemenea, unele insecte pot provoca curbarea frunzelor. În acest caz, trebuie să utilizați ulei horticol sau pesticid.

În ceea ce privește bolile, acestea pot provoca și frunze răsucite. De asemenea, pe frunze pot apărea mici pete maro. Pentru a vindeca planta, trebuie să o pulverizați cu fungicid.

 

Soc la replantare

Efecte- Frunzele Pasărea Paradisului se ondulează și se ofilesc.

Rezolvare- Puneti planta intr-o zona cu mai putina lumina și creșteți ușor sesiunile de udare.

Pentru a evita șocul transplantarii, încercați să transplantați Pasărea Paradisului atunci când este în stare de creștere (primăvara - toamna). De asemenea, după transplantare, umbriți planta pentru câteva săptămâni și creșteți ușor frecvența udării.

 

Boboci care se usuca inainte ca floarea sa se deschida

Stresul de mediu. Frunzișul și florile plantelor pasăre-de-paradis pot deveni maronii ca răspuns la condițiile de mediu nefavorabile, inclusiv substanțele chimice toxice și locațiile nefavorabile de creștere. Nivelurile ridicate de salinitate sau expunerea la substanțe chimice cum ar fi clorul și fluorul pot face ca porțiuni din plantă să devină maro.

 

In concluzie

Planta Bird of Paradise este un must-have în toate grădinile și casele însorite. Aspectul său spectaculos și exotic va fura toată atenția, făcând din aceasta planta un punct de interes fascinant. În plus, este foarte ușor de îngrijit și de crescut.