Eucalipt de vanzare Iasi Magazin Plante exotice iasi magazin plante tropicale

Ghid complet de ingrijire al Eucaliptului la tine acasa sau la birou

Bine cunoscutul eucalipt, poate fi în casa ta o mică oază de liniște și refugiu . Bineînteles că, pe timpul sezonului cald poate aduce un punct de interes și terasei tale , acolo unde îți vei bea cafeaua sau ceaiul dimineața ,și-ți vei face planul pentru ziua ce urmează.
Eucaliptul are un frunziș veșnic verde, a cărui culoare verde-albăstrui îți fură ochii din orice punct al încăperii ai privi. Te vei bucura să afli și că eucaliptul are o creștere extrem de rapidă.

eucalipt de vanzare iasi eucalyptus plante exotice de interior plante in ghjiveci plante tropicale

Eucalyptus gunnii este unul din soiurile care ne atrag atenția prin frumusețea ce o exprima, prin culoarea și dispunerea jucăușă a frunzelor. Acest tip de eucalipt mai este cunoscut si drept „eucalipt talisman”. Alte culturi, precum unele civilizații australiene (aborigenii) , considerau că acest arbust reprezintă diviziunea dintre Cer si Pământ , având un efect atât protector, cât și purificator.


Din toate punctele de vedere eucaliptul este un copac minune. De la proprietățile sale de a îmbunătăți calitatea aerului, până la alungarea insectelor prin secreția de fitoncide.

 

Caracteristici Eucalyptus Gunnii
Este un arbust de talie medie ce provine din familia Myrtaceae, cunoscut și ca Cider Gum , care este cultivat frecvent pentru frunzele sale verzi-albăstrui. Pe măsură ce se maturizează , frunzele capătă o forma ovală, cu o dispunere piramidală ce creează un efect infinity. Acest arbust este nativ din Tasmania, dar este foarte des întâlnit și în Australia , Malaezia si Filipine .
Ingrijirea eucaliptului nu-ți va da prea multe bătăi de cap.

Lumina
Este o plantă iubitoare de soare, astfel că poate fi ținut și afară în plin soare pe timpul sezonului călduros. La interior, minimul de lumină necesară este de 6 ore pe zi.
Deci, cel mai bine este sa așezați eucaliptul în dreptul ferestrelor sudice , sud-estice sau sud-vestice. Eucaliptul este o plantă ce se dezvoltă extrem de repede în condiții acceptabile de lumină și umiditate în sol.


Apa
Nu este nici o problema dacă ai uitat sa-ți uzi eucaliptul o săptămână sau două , însă dacă vrei ca planta ta să o ducă excelent , ideal este sa-i asiguri necesarul de apă o dată pe săptămână (sau chiar o dată la 2-3 zile, cu o cantitate mai mică de apă ) ,verificând dacă solul este umed. Se toarnă apă în ghiveci , până când se observă că surplusul de apă începe să iasă prin orificiile de drenaj.
În timpul sezonului rece este recomandat a se reduce cantitatea de apă ,deoarece eucaliptul este in perioada de repaus.


Temperatura
Această specie este remarcată prin toleranța sa la frig , -10°C și în mod excepțional -15°C , pentru perioade foarte scurte. Cu alte cuvinte , poate fi ținut afară până toamna târziu.
Temperatura potrivită , este considerată a fi cuprinsă între 20-25 °C pe timp de vară și între 12-16 °C pe timp de iarnă. Planta necesită flux de aer proaspăt , însă pe perioada rece este recomandat a se feri de curenții de aer reci.

Sol
Eucaliptul are nevoie de un sol cu drenaj foarte bun , astfel încât solul să rămână umed, dar să fie și bine aerisit pentru ca rădăcinile să nu rămână permanent în apa .
Plantele de eucalipt preferă soluri cu Ph cuprins între 4,5 și 7,5 , deci sol ușor acid sau alcalin. Plantarea sa într-un sol cu Ph mai mare de 7,5 , duce la îngălbenirea frunzelor.
Eucaliptul care trăiește în ghiveci , are mai puțini nutrienți în sol față de cel care trăiește în grădină. Deci fertilizarea sa este must do, o dată pe săptămână, de la începutul primăverii până la sfârșitul verii. Poți folosi îngrășăminte cu un conținut scăzut în azot, precum cel recomandat în fertilizarea citricelor.


Cum să replantezi Eucalyptus gunnii…?
Dacă dorești să-ți replatezi eucaliptul, vești bune! Nu ai nevoie de prea multe.
Alegerea vasului este însă un aspect important. Vasul în care alegi să-l replantezi trebuie să fie suficient de mare pentru a asigura spațiu și drenaj pentru rădăcini . După replantare, planta va trece printr-o perioadă de acomodare, deci un ajutor pentru plantă va fi să o îndepărtezi de lumina soarelui și să oprești fertilizarea.
Cel mai potrivit moment de a replanta eucaliptul este de la mijlocul spre sfârșitul primăverii sau toamna.
După ce așezați planta în noul său vas , apăsați cu grija solul pentru a elimina golurile de aer. Udați și asta e tot!


Tunderea la Eucalyptus gunnii

În funcție de forma pe care doriți să o aibă eucaliptul , există două moduri în care acesta poate fi fasonat.
Tunderea de la bază , cât acesta este tânăr duce la formarea unui tufiș, menționăm din nou că eucaliptul este un arbust deci are această tendință de creștere.
Dacă doriți totuși ca eucaliptul sa îți păstreze forma de arbore , este indicată tunderea ramurilor laterale și puțin a vârfului. Această metodă de tundere limitează creșterea în dimensiune a eucaliptului.
Indiferent de metodă , tăierea trebuie efectuată la sfârșitul iernii, înainte de intrarea in perioada de creștere activa a plantei .

 

 


Dăunători și întrebări frecvente
În ciuda aparenței sale elegante și plăpânde, eucaliptul este foarte rezistent la dăunători, datorita uleiurilor pe care le secretă prin frunze. Secreția de fitoncide îl apără de atacul insectelor dăunătoare astfel că nu trebuie să-ți faci prea multe griji atât timp cât eucaliptul tău nu prezintă răni (ca cele de după fasonare) sau , nu suferă de stres termic.


De ce eucaliptul meu se îngălbenește ?
Dacă observați simptome precum îngălbenirea sau ofilirea frunzelor cel mai probabil , eucaliptul nu are parte de un drenaj corespunzător. După remedierea acestei probleme, se pot îndepărta cu grijă, cu ajutorul unei foarfece , frunzele afectate. Eliminarea părților afectate este foarte importantă pentru recuperarea plantei.
De ce frunzele devin roșii?
Frunzele eucaliptului devin roșii , de obicei înainte de a cădea , lucru foarte normal la frunzele bătrâne. Eucaliptul este unnorganism viu ,deci, regenerarea face parte din ciclul vieții .
Totuși ,dacă planta are multe frunze roșii, sau apar pete roșii pe frunze, este posibil să ai de-a face cu un dăunător, deci uită-te atent.
În concluzie
Eucalyptus gunnii este o plantă incredibil de ușor de îngrijit, ce oferă o frumusețe aparte locuinței tale. Dacă îți dorești un eucalipt , nu ezita sa ne contactezi si sa alegem impreuna cea mai frumoasa planta pentru tine!